Naminio vyno receptas

Parašė  Paskelbtas Jaukūs namai 12 rugpjūčio 30, Ketvirtadienis 09:59
Įvertinkite šį įrašą
(17 balsai)


Žiūrėti Sulčių spaudimas SB Dituva didesniame žemėlapyje

Sulčių spaudimas Dituvoje

Artėjant rudeniui ir ypač esant didesniam obuolių derliui dažnam kyla klausimas – ką daryti su šio derliaus pertekliumi. Geras sprendimas – spausti sultis, jas pasterizuoti ir sandėliuoti. Sulčių spaudyklų artėjant sezonui kaip grybų pridygsta sodininkų bendrijose. Bent jau manojoje SB Dituva jų suskaičiavau mažiausiai tris.

Tačiau kas nesvajoja šias sultis panaudoti kūrybiškiau, na, kad ir vyno gamybai? Internete radau kelis neblogus klasikinius vyno receptus.


Obuolių vyno receptas

Sultis būtina skiesti vandeniu.
Priklausomai nuo to, kokios rūšies obuoliai yra išspausti, skiedimo santykis būna skirtingas. 
Dažniausias skiedimo santykis 5:1 (15 litrų sulčių 3 litrai virto atvėsinto vandens)
Į vyną dedama ištirpinto vandenyje cukraus santykiu 10:1 (15 litrų sulčių 1- 1.5 kg  cukraus)

Visą tai supilti į indą  ir pridėti arba vyno mielių arba paprasčiausių razinų 5-10 vnt., uždaryti rauginimo kamščiu (galima nusipirkti kad ir senukuose) ir pastatyti nešaltoje vietoje (t.20-25 C). Rauginimo indas negali
būti užpildytas sklidinai, nes aktyviojo rūgimo metu gali užsikimšti rūgimo dujų išleidimo anga ir tada indas gali plyšti.
Cukrų reikia dėti per kelis kartus, nes įdėjus vienu kartu greitai pasigaminęs spiritas sustabdys tolesnį vyno rūgimą, kas gadins jį - bus neskaidrus arba dar blogiau. Bendras cukraus kiekis parenkamas pagal tai kokio stiprumo ir saldumo vyną norima pagaminti.
Antrą kartą cukrus dedamas pasibaigus aktyviajam rūgimui - po 1 mėn. (Burbuliavimas per minutę sulėtėja iki 1 burbuliuko) Tai tas momentas, kada vynas nuskaidrėja, atsiskiria drumzlės. Vynas per žarnelę nupilamas nuo drumzlių į švarų atvirą indą ir jam duodama pastovėti švarioje patalpoje 2-3 valandas, kad jis pasigautų deguonies. Dalis vyno nupilama į atskirą indą, jis pašildomas ir jame ištirpinama likusi dalis cukraus (apie 1 kg). Viskas supilama į rauginimo indą, įstatomas rūgimo kamštis ir toliau duodama jam "vaikščioti". Ši stadija vadinama ramiuoju rūgimu. Šiuo momentu vynas toliau rūgsta ir skaidrėja. Rekomenduotina kas 2 savaites jį vėdinti aukščiau minėtuoju būdu. 
Maždaug po 2-3 mėn, vynas vėl nustoja burbuliuoti ir tada jis vėl nupilamas nuo atsiradusių drumzlių. Jeigu
trūksta saldumo vėl pasaldinama. Procedūra kartojama, tik dabar jau vėdinti reikia 1 kart į 1-2 mėn. 
 
Vien iš obuolių sulčių vynas retai kada bus skanus, todėl jas rekomenduotina maišyti su kitomis sultimis.
 
Skanaus

Sodininkas Jonas Baltokas

Susiję straipsniai:

http://www.anonsas.lt/portal/categories/548/1/0/1/article/24363/naminis-obuoliu-vynas

http://www.meniu.lt/naujiena/naminis-vynas---kas-kaip-su-kuo

Skaityti 84967 kartai Atnaujinta 12 rugpjūčio 30, Ketvirtadienis 14:45

Komentarai  

 
0 #17 quality curling tool 2017-10-19 02:41
I really like what you guys are up too. This sort of clever work and reporting!
Keep up the fantastic works guys I've you guys to
our blogroll.
Cituoti
 
 
0 #16 hair loss cure 2017-10-18 16:41
Hello colleagues, its great post about teachingand entirely
defined, keep it up all the time.
Cituoti
 
 
0 #15 mundo.adjaranet.com 2017-10-18 14:45
You should be a part of a contest for one of the most useful sites on the web.
I am going to recommend this site!
Cituoti
 
 
0 #14 Kristal 2017-06-23 16:27
Howdy! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new
project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!
Cituoti
 
 
0 #13 Trucos de juegos 2017-05-16 00:50
 El titulo me ha similar bueno, no obstante la mecanica de jugabilidad me ha desencantado

Mira lo siguiente y ademas visita mi website; Trucos de juegos: http://www.advancedmechanicalsystems.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=trucoteca.com
Cituoti
 
 
0 #12 4wellness.info 2017-04-29 16:10
certainly like your website however you have to check the spelling on several of your posts.
Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the truth then again I'll surely come again again.
Cituoti
 
 
0 #11 student loans 2017-04-22 08:41
Touche. Outstanding arguments. Keep up the amazing
spirit.
Cituoti
 
 
0 #10 Blitz brigade cheats 2017-03-06 23:29
You are so cool! I do not suppose I've read through
anything like this before. So nice to discover someone with some original thoughts on this topic.
Really.. thank you for starting this up. This website is something that is required on the web, someone
with some originality!
Cituoti
 
 
0 #9 online pharmacy 2017-02-16 17:51
If some one wishees to bee updated with newest technologies afterward he must bee pay a visiut this
web page and bee up to date everyday.
Cituoti
 
 
+3 #8 Medeja 2015-03-27 13:14
Viskas ko jums reikės vyno gamybai rasite pas mus www.medeja.lt
Cituoti
 

Komentuoti

Raginame skelbti savo komentarus prisistatant tikru vardu. Tai pagerins diskusijų kokybę, internetinė erdvė taps švaresnė, o įvairūs komentarų idėjos priešininkai ir oponentai nebeturės progų bandyti šią laisvę apriboti internete. Stenkitės nekomentuoti komentarų. Kviečiame vertinti žodžio laisvės galimybę ir komentuoti kultūringai! sbdituva.lt administratoriai neatsako už gyventojų išsakytą nuomonę. Dėl netinkamų komentarų praneškite sodaidituva@gmail.com


Apsaugos kodas
Atnaujinti

Prisijunk prie Dituvos sodų bendruomenės !

  • Turi geografinių duomenų?
  • Turi daugiau statistikos, registrų duomenų, istorinės medžiagos
  • Turi įdomių susijusių su  apklausų duomenų
  • Tave erzina nesprendžiamos problemos
  • Tave domina Mūsų sodų bendrijos ateitis
  • Nori, kad iš stagnatiški kolektyviniai sodai virstu gyvenviete
  • Turi pasiūlymų puslapiui, straipsnių etc.

PRISIJUNK PRIE PUSLAPIO KŪRIMO: sodaidituva@gmail.com